Khamis, 29 Disember 2011

Renung wasiat Hassan al-Banna..

1) Segeralah tunaikan solat pada awal waktu iaitu kala mendengar azan.Usahakanlah semampu terdaya.Ini membuktikan kesungguhan anda.Di situ ada sumber kejayaan,pertolongan dan taufiq.Perhatikanlah banyak perintah ayat Al-Quran dimulakan dengan menyebut soalat pada awalnya.Perhatikanlah Tuhan mensyariatkan solat di medan perang walaupun pada saat genting dan cemas.

2) Bacalah Al-Quran dan cuba memerhati mesejnya.Selalu berzikir dan cari ilmu walaupun sedikit.Kurangkan mengisi masa yang tidak bertujuan.Sesungguhnya Al-Quran adalah sumber asli lautan ilmu.Sumber hidayah kepada saya dan anda.Bacalah Al-Quran,kelak ia memberi syafaat.Sentiasalah membaca,menghafal dan cuba menghayati mesej arahannya.Selalu berzikir,berzikir dan terus berzikir!Di sini ada ketenteraman.Jadilah hamba yang sejahtera.

3) Dorong diri untuk menguasai bahasa Al-Quran.Mulakan dulu walaupun sepatah perkataan.Sebenarnya anda sudah lama bermula iaitu sejak anda solat setiap hari.Sebut dulu walaupun tidak faham.Antara malapetaka pertama menimpa umat kita ialah kecuaian menguasai bahasa agamanya.Ayuh!Apa tunggu lagi bukalah ruang walaupun seminit!

4) Usahalah bertarung idea tanpa adabnya.Berdebatlah jika kiranya berbuahkan kebaikan.Awasilah pertengkaran kerana di sana ada unsur lain membisikkan,syaitan namanya!

5) Senyumlah selalu tetapi bersederhanalah dalam ketawa!Rasulullah s.a.w adalah yang paling banyak senyum.Baginda ketawa kena pada tempatnya.

6) Seriuslah selalu dan berguraulah berpatutan.Tanpa serius,hilanglah kesungguhan.Tanpa bergurau,tawarlah kehidupan.Kata seorang penyair:Berikan kerehatan pada jiwamu.Yang sibuk dengan berfikir,ubati dengan bergurau.Tapi kalau mengubatinya dengan bergurau mestilah dalam batas seperti kau masukkan garam ke dalam gulai.

7) Kawal nada suaramu setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu.Janganlah jadi seperti orang bodoh.Bahkan menyakiti hati orang lain pula.Luqman al-Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya.Itulah katanya suara keldai!Surah al-Isra' memberi tip kepada kita.Jangan keraskan suaramu dalam solat.Tapi jangan pula merendahkannya.Carilah jalan tengah di antara keduanya.

8) Usahlah mengumpat dan usahlah merendah-rendahkan pertubuhan lain.Bercakaplah jika ada unsur kebajikan.Ayuh! Hindarilah mengumpat!Tidak sekali mencabuli jemaah lain!Perkatakanlah kebaikan demi kebajikan bersama.Sukakah anda makan daging?Pasti anda suka!Tapi sukakah anda makan daging kawan anda yang sudah mati?Sekali-kali tidak!Begitulah doasa orang mengumpat.Bertaubatlah jika anda mengumpat tapi mesti minta ampun terhadap orang umpatanmu.Boleh mengumpat apabila ada tujuan syarie iaitu untuk menuntut keadilan apabila dizalimi,untuk menghapuskan kemungkaran atau kerana memberi amaran kepada Muslim lain mengenai kejahatan dan mengisytiharkan kefasikan dan kejahatan.

9) Luaskanlah interaksimu dengan umat manusia.Sekali pun mereka tidak diminta berbuat demikian.Salam kasih sayang adalah untuk semua.Salam kemesraan adalah untuk sejagat.Hulurkanlah salam perkenalan.Lihatlah pensyariatan ibadah haji.Pelbagai bangsa,lapisan dan darjat datang berkunjung.Sama-sama menjunjung obor suci.Tidak mengenali tapi tak sepi.

10) Maksimumkan faedah waktu anda dan tolnglah orang lain supaya manfaatkan masa.Hadkanlah masa penunainya.Biasakan hidup berjadual di hadapan.Bijaksanakanlah menggunakan waktu anda.Bersegeralah,kerana dalam sabda Nabi yang bermaksud:"Bertindak segeralah menunaikan amal...(Diulang 7 kali...).Sayangilah masa saudaramu,hormatilah waktu mereka,usahlah berbicara meleret-leret tanpa haluan dan nokhtahnya.

Petikan : Harian Metro Ruangan Ad-din
               Jumaat 30 Disember 2011
Penulis  : Datuk Mohd Zawawi Yusoh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan